https://hakhukukofisi.com/wp-content/uploads/2021/06/carousel-3.png

YABANCI UYRUKLU KİŞİLERİN ADLİ SUÇLARDAN DOLAYI TUTUKLU veya HÜKÜMLÜ OLMASI DURUMUNDA YAKINLARININ CEZAEVİ ZİYARETİ veya TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPMASI MÜMKÜN MÜDÜR?

Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM), 2020 Dünya Göç Raporu’na göre; 2019-2020 yılları arasında 26 milyon insan şiddet ve çatışma nedeniyle uluslararası göç, 55 milyon insan ise yaşadığı ülkenin içinde pandemi, afetler, çatışmalar ve şiddet nedeniyle yer değiştirmek/göç etmek zorunda kalmıştır.
Dünyada yaşanan bu göç hareketlenmesi neticesinde Türkiye; dünyada en fazla göç alan 20 ülke arasında 12’inci sırada bulunuyor. Uluslararası Göç Örgütü’ne göre Türkiye’de 6 milyon 5 bin göçmen var ve bu sayı nüfusun yüzde 7.2’sini oluşturuyor.

Her toplumda olduğu gibi ülkemize göç eden insanlar içerisinde Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarını ihlal eden ve suça karışan birçok insan bulunuyor. Yabancı uyruklu bir kişinin TCK kapsamında karıştığı suçun niteliğine göre hakkında tutuklama kararı verilebilir, yargılama neticesinde hakkında mahkumiyet kararı verilebilmektedir.

Ülkemizin son beş yıldaki göç alma yoğunluğunu ve bu göç dalgasının ülkedeki suç işleyen kişilerin milliyetlerindeki değişimi bir örnek ile açıklamak gerekirse;
Denizli ilinde avukatlık yapan bir kimsenin 2017 yılından önce CMK kapsamında ifade, tutuklama ve benzeri görevlendirmelerde yabancı uyruklu bir kişinin müdafiliği yapma olasılığı çok düşükken, son 5 yıldaki CMK görevlendirmelerinde, müdafiliğini yaptığı kişilerin neredeyse yarısı Suriye, Afganistan, İran ve Irak uyruklu yabancı kişilerdir.

Yabancıların Cezaevi Görüşmesi

Ceza İnfaz Kurumlarındaki tutuklu ve hükümlüler içerisinde yabancı uyruklu vatandaş oranlarının artması neticesinde; Yabancı uyruklu tutuklu veya hükümlü kişi yakınları, ceza infaz kurumundaki yabancı uyruklu vatandaşı ziyaret etme, telefon görüşmesi yapma hususunda birçok problem ile karşılaşmaktadır. Bu problemlerin en başında hükümlü veya tutuklu bulunan yabancı uyruklu vatandaş yakınlarının eksik evrak ile başvuruda bulunması gelmektedir. Bu sebeple bu yazımızda size tutuklu veya hükümlü bulunan yabancı uyruklu vatandaşları kimlerin ziyaret edebileceği, kimlerin telefon görüşmesi yapabileceği ve bu süreçte ihtiyacınız olan evrakları aşağıda listeledik.

Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik 27. Madde uyarınca; “Yabancı uyruklu adlî suçlardan hükümlü ve tutuklular, belgelendirilmesi koşuluyla eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımları ile vasisi veya kayyımı tarafından, haftada bir kez ve ayrıca, kuruma kabullerinde, zorunlu haller dışında bir daha değiştirilmemek üzere ad ve adreslerini bildirdiği en fazla üç kişi tarafından, yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak üzere, çalışma saatleri içinde ziyaret edilebilir. Bu kişilerin ziyaret haklarını kullanabilmeleri için, bir hafta önce ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarına başvurmaları zorunludur.”

Adli suçlardan tutuklu veya hükümlü yabancı uyruklu kişiyi ziyaret etmek isteyen yabancı uyruklu Eşi, yine yabancı uyruklu üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hışmı aşağıdaki yazılı belgeleri, yabancının tutuklu veya hükümlü bulunduğu ceza evinin ziyaret kabul birimine teslim etmelidir.

Denizli ili özelinde;
https://denizlitcik.adalet.gov.tr/ veya https://denizlidcik.adalet.gov.tr/

YABANCILARIN CEZAEVİ GÖRÜŞMESİ

YABANCI VATANDAŞLARIN CEZAEVİ GÖRÜŞ ve ZİYARET İÇİN GEREKLİ BELGELER;

  • PASAPORT (Yeminli Tercüman tarafından Türkçe tercümesi yapılması gerekmektedir.)
  • İKİ ADET BİYOMETRİK FOTOĞRAF
  • AKRABALIK BAĞINI GÖSTEREN BELGE (Konsolosluktan veya yabancının vatandaşı olduğu ülkenin resmî kurumundan alınmış onaylı belge)
  • İKAMETGAH EVRAKI, (Yabancı eşin veya yabancı uyruklu 3. Dereceye kadar kan ve kayın hısımının yaşadığı ülkedeki resmî kurumdan onaylı olarak alındığı, yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılmış olan ikametgah belgesi)
  • Eğer Türkiye’de ikamet ediyorsa ikametgahının bulunduğu mahalle muhtarlığından aldığı İKAMETGAH BELGESİ

Ayrıca ziyaret ve açık görüş günlerinin tutuklu veya hükümlünün bulunduğu ceza infaz kurumunun resmi internet adresinden takip edilmesi mümkündür.

(Denizli’de Cezaevine girmiş yabancı uyruklu bir kişinin görüş günlerinin öğrenilmesi için https://denizlitcik.adalet.gov.tr/ veya https://denizlidcik.adalet.gov.tr/ resmi internet adreslerini takip edebilirsiniz.)

YABANCI VATANDAŞLARIN CEZAEVİ TELEFON GÖRÜŞMESİ İÇİN GEREKLİ BELGELER;

YABANCILARIN CEZAEVİ GÖRÜŞMESİ
  • YABANCI ÜLKEDEKİ TELEFON NUMARASI VE ABONELİK SÖZLEŞMESİ (Yeminli tercüman tarafından Türkçe çevirisi yapılacaktır.)
  • PASAPORT (Yeminli Tercüman tarafından Türkçe tercümesi yapılması gerekmektedir.)
  • İKAMETGAH EVRAKI, (Yabancı eşin veya yabancı uyruklu 3. Dereceye kadar kan ve kayın hısımının yaşadığı ülkedeki resmî kurumdan onaylı olarak alındığı, yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılmış olan ikametgah belgesi)
  • Yabancı eğer Türkiye’de ikamet ediyorsa ikametgahının bulunduğu mahalle muhtarlığından aldığı İKAMETGAH BELGESİ
  • AKRABALIK BAĞINI GÖSTEREN BELGE (Konsolosluktan veya yabancının vatandaşı olduğu ülkenin resmî kurumundan alınmış onaylı belge)

Adli suçlardan tutuklu veya hükümlü yabancı uyruklu kişi ile telefon görüşmesi yapmak isteyen yabancı uyruklu Eşi, yine yabancı uyruklu üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hışmı aşağıdaki yazılı belgeleri, yabancının tutuklu veya hükümlü bulunduğu ceza evinin telefon birimine teslim etmelidir.

Denizli ili özelinde;
https://denizlitcik.adalet.gov.tr/ veya https://denizlidcik.adalet.gov.tr/

Sonuç olarak; yabancı uyruklu bir vatandaşın cezaevindeki yakını ile görüşebilmesi veya telefon görüşmesi yapabilmesi için ihtiyacı olan tüm belge ve evraklar yukarıda belirtildiği üzeredir.

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Yabancılar hukuku Denizli Avukat
Türk vatandaşlığı Denizli Avukat
Türk Vatandaşlık Denizli Avukat
Türk Vatandaşlığı almak ne kadar sürer Denizli Avukat
Türk vatandaşlığı nasıl alınır?
Türk Vatandaşlığı nasıl kazanılır? Denizli avukat
2022 Türk Vatandaşlığı Şartları nelerdir? Denizli avukat
2022 de Türk vatandaşlığı için hangi evrak ve belgeler gereklidir? Denizli avukat
Türk vatandaşlığı için başvuru nereye yapılır? Denizli avukat